Η Σύμη είναι το στολίδι των Δωδεκανήσων. Με το που θα αντικρίσεις την Σύμη από το πλοίο, ήδη σε έχει συνεπάρει στην μαγεία της.

 

Η πανέμορφη Σύμη χωρίζεται σε δύο οικισμούς, του Γιαλού που είναι και το φυσικό λιμάνι, και της Άνω Σύμης, με κύριο χαρακτηριστικό της τα αριστοκρατικά αρχοντικά σε αποχρώσεις ροζ, μπεζ και γαλάζιο, που απλώνονται αμφιθεατρικά μέχρι την κορφή του λόφου όπου βρίσκονται τα απομεινάρια του Κάστρου των Ιωαννιτών Ιπποτών, και που στο εσωτερικό του δεσπόζει η Παναγιά του Κάστρου. Από την Παναγιά, ο επισκέπτης θα απολαύσει την θέα από την πίσω μεριά της Άνω Σύμης , αλλά και ολόκληρου του νησιού, καθώς και τα παράλια της Μικράς Ασίας.

 

Ο επισκέπτης πρέπει να επισκεφτεί τον όρμο του Πανορμίτη με τα σμαραγδένια νερά και την πλούσια βλάστηση στις γύρω πλαγιές, και φυσικά, και το ομώνυμο μοναστήρι, την Ιερά Μονή του Άρχοντα Μιχαήλ του Πανορμίτη (αφιερωμένο στον Αρχάγγελο Μιχαήλ). Το μοναστήρι χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και έχει θαυμάσιες βυζαντινές τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο. Η επιβλητική θαυματουργή εικόνα του, έχει φιλοτεχνηθεί το 1724 από τον αξιόλογο τεχνίτη Ιωάννη τον Πελοποννήσιο.

Ο επισκέπτης προσκυνητής θα μείνει έκπληκτος από το τεράστιο πλήθος αφιερωμάτων που βρίσκονται στο εικόνισμα του Αρχαγγέλου.

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως απ’ όπου και αν ρίξεις ένα μπουκάλι ή κάποιο αφιέρωμα στη θάλασσα, αν πραγματικά πιστεύεις, το τάμα σου θα φτάσει στον Πανορμίτη της Σύμης.

 

Η Σύμη τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό και όχι τυχαία. Αποτελεί την τέλεια απόδραση για όσους αναζητούν αυθεντικές, ήσυχες διακοπές.

 

error: Content is protected !!